Proiectele ALDE din cadrul Strategiei pentru Protecția și Bunăstarea Animalelor în Municipiul București își continuă implementarea. În cadrul strategiei inițiată și propusă de ALDE în Consiliul General al Municipiului București, care a beneficiat de sprijinul primarului general al Municipiului București, doamna Gabriela Firea și a fost votată în unanimitate în 27 aprilie 2017, urmează să fie luate în discuție, în viitoarea ședință a Consiliului General, înființarea și amenajarea unui cimitir și a unui hotel pentru câini și pisici. Obiectivul fixat de către ALDE în București pentru animale, respectiv „București – capitala Pet-Friendly a României”, va fi mai aproape de îndeplinire.

Prin înființarea și amenajarea unui cimitir și a unui crematoriu de animale este vizată crearea unui spațiu așa cum există în marile capitale europene tip parc unde bucureștenii să-și poată fie îngropa animalele, fie incinera și păstra într-un columbar. Astfel, pe de-o parte va fi redus numărul de animale care sunt îngropate în spații care nu sunt prevăzute în acest sens, precum zonele din periferia Bucureștiului și va exista o sursă secundară de venituri pentru bugetul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor.

Prin înființarea unui hotel pentru câini și pisici obiectivul este dublu. În primul rând, cetățenii bucureșteni care pleacă din oraș vor putea să-și lase animalele de companie într-un loc special amenajat, unde vor beneficia de servicii ale unui personal specializat în acest sens. Astfel, plecările în vacanță sau în interes de serviciu ale bucureștenilor vor fi lipsite de grija animalelor de companie ce trebuie să-și însoțească stăpânii în deplasări, ori să fie lăsate acasă, în grija prietenilor ori vecinilor sau dimpotrivă. Pe de altă parte, acest hotel oferă o soluție foarte bună și necesară pentru turișii care vin în București, fie din alte zone ale României, fie din străinătate și care-și aduc animalele de companie cu ei. Întrucât există puține hoteluri care să permită accesul cu animale de companie, alternativa pe care o vom oferi prin înființarea și amenajarea unui astfel de hotel va răspunde unei necesități evidente ale pieței turistice din Capitală. La fel ca și-n cazul cimitirului și acest hotel va reprezenta o sursă secundară de venituri pentru bugetul ASPA.

Aceste proiecte se încriu în linia generală a implementării Strategiei pentru Protecția și Bunăstarea Animalelor care mai include transformarea adăposturilor în veritabile centre de adopții, reamenajarea spațiilor destinate câinilor din parcuri pentru transformarea lor în mini dog-park-uri, educație civică și chinologică, înființarea unui Serviciu Municipal de Urgență și Resuscitare Veterinară – SMURV, înființarea unui centru de tip fermă a animalelor, un centru de cercetare etologică și înființarea Poliției Animalelor București.

În Municipiul București, în prezent, circa o familie din trei posedă un animal de companie, marea lor majoritate fiind câini și pisici, iar din ultimile estimări rezultă că ar exista în jur de 600.000 de animale de companie în Capitală. Este de datoria Primăriei Municipiului București să ofere servicii adaptate acestor proprietari de animale pentru ca nivelul de convivialitate și civilizație în orașul nostru să fie la cel mai înalt nivel, iar prin susținerea acestei Strategii de către doamna primar general Gabriela Firea și majoritatea ALDE-PSD, arătăm tuturor bucureștenilor că actuala administrație a Capitalei realizează ceea ce nicio altă administrație până acum nu a realizat și anume: „București – capitala Pet-Friendly a României”.

Tudor-Tim Ionescu ,

consilier general ALDE al Municipiului București