știri

București – Capitala Educației, o prioritate a strategiei politice a ALDE București

ALDE București a organizat astăzi, la Palatul Parlamentului, dezbaterea „București – Capitala Educației, Priorități și perspective pentru 2018 – 2020”, prin care a demarat practic o campanie de consultare publică cu principalii reprezentanți ai sistemului educațional din România.

„Deoarece pentru ALDE educația este o prioritate strategică, dar și o preocupare permanentă în activitatea sa politică, atât la nivel național, cât și la nivel local, această dezbatere este un început pentru crearea unui cadru de lucru cu experți din educație. Scopul dezbaterii este de a culege și de a sistematiza cât mai multe informații și propuneri viabile în folosul creșterii convergenței, calității și dezvoltării actului educațional, atât în plan formal, cât și din perspectivă nonformală”, a declarat deputatul Andrei Gerea, președintele ALDE București.  

Până în prezent, ALDE a inițiat și a susținut la nivelul Capitalei câteva proiecte educaționale interesante destinate elevilor bucureșteni. Claudiu Daniel Catana, liderul de grup al consilierilor generali ai ALDE, din cadrul Consiliului General al Municipiului București, a amintit care sunt aceste proiecte: „Ora de educație rutieră”, „EU în LicEU”, „Primăria Copiilor”, „Școala Profesională Metropolitană în Sistem Dual”, “Înfințarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al Muncipiului București”.  „București – Capitala Educației are nevoie de o strategie coerentă și pragmatică de formare, dezvoltare, integrare și afirmare a tinerei generații, iar rolul nostru, al celor prezenți la această dezbatere, este tocmai acela de a contura și implementa un plan viabil de acțiune”, a mai spus Claudiu Daniel Catana.

Prin intermediul unor astfel de inițiative, se dorește extinderea portofoliului de proiecte în beneficiul elevilor și cadrelor didactice, a declarat Tomnița Florescu, viceprimarul Capitalei, care a subliniat faptul că ALDE își dorește ca în bugetul educației să fie alocat un procent cât mai mare din PIB.

Stelian Fedorca, consilier al prim-ministrului pe probleme de învățământ dual, inițiatorul proiectului prin care a fost înființată Școala Profesională Metropolitană București, în sistem de învățământ dual, a declarat că în cursul zilei de mâine, 19 decembrie a.c., Consiliul General al Municipiului București va aproba structura de coordonare a acestui proiet. Coordonatorul propus din partea ALDE este Cornel Bertea Hanganu, care în prezent lucrează și în aparatul de lucru al prim-ministrului, tot pe probleme de învățământ dual.

În cadrul acestei dezbateri, președintele ALDE București Andrei Gerea a evidențiat și demersurile făcute de către reprezentanții partidului pentru rezolvarea problemelor din învățământ și a arătat că își dorește ca „la inițiativa ALDE, să fie propus în cursul anului viitor un proiect de Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, prin care să fie validată o strategie și un pachet de măsuri privind dezvoltarea educațională la nivelul Capitalei”.  

„Am venit astăzi, alături de dumneavoastră, animați de intenția clară de a contribui la o schimbare efectivă în bine a sistemului educațional. Credem că unind ideile și expertiza dumneavoastră cu voința și pârghiile noastre de acțiune pe diverse paliere, împreună chiar am putea genera măsuri și proiecte utile și atractive pentru elevi, studenți și cadre didactice”, a concluzionat la finalul dezbaterii Andrei Gerea, președintele ALDE București.

Au mai participat la dezbaterea „București – Capitala Educației” reprezentanți ai PROEDUS, Inspectoratului Școlar al Municipiului București,  Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Casei Corpului Didactic București, Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Palatului Național al Copiilor, Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Facultății de Hidrotehnică, Uniunii Naționale a Studenților din România, Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Consiliului Municipal al Elevilor, precum și ai filialelor ALDE din București.

Leave a Reply