știriUncategorized

Interviu acordat de președintele ALDE ediției speciale dedicată Centenarului – ”Mesagerul liberal”

Călin Popescu-Tăriceanu, despre Centenar: O națiune unită este fundația unui stat puternic”

  • 1 Decembrie este ziua în care națiunea s-a desăvârșit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiași stat. Ce înseamnă cuvântul „unire” astăzi, mai știu românii să fie uniți? Dar să acorde respectul cuvenit făuritorilor Unirii, a căror memorie trebuie să o cinstim?

Călin Popescu-Tăriceanu: Vreau să încep prin a ura „La Mulţi Ani!” tuturor românilor, celor care trăiesc în România sau oriunde în lume. Ziua Naţională a României este, ca în fiecare an, un moment special, unul de speranţă, de recunoştinţă şi de solidaritate pentru toți românii. Este o zi cu importanță deosebită pentru toți românii, un prilej pentru a celebra împlinirea idealurilor de independenţă, suveranitate şi unitate naţională, care au animat generaţii întregi şi care au stat la baza înfăptuirii României Mari.

Chiar și la 100 de ani de la evenimentul Marii Uniri, ziua de 1 Decembrie ne aduce mai aproape, este o zi în care sărbătorim împreună, dar şi în care ne uităm la ce trebuie să facem mai bine, la ce vrem să realizăm împreună ca naţiune, în viitor. Ziua Naţională a României este a tuturor românilor care-şi preţuiesc istoria şi identitatea. 1 Decembrie este şi trebuie să rămână un simbol al unităţii noastre, al solidarităţii naţionale, al fraternităţii tuturor românilor.

  • Astăzi, după 100 de ani în care românii au traversat și perioade rele și perioade dezastruoase, dar și perioade bune, unde credeți că a ajuns România? Se află ea pe locul și în spiritul gândit în urmă cu un veac?

Călin Popescu-Tăriceanu: România la 100 de ani de la Marea Unire este, probabil, în situația inversă de la acea vreme. Dacă în 1918 elita politică românească a dat un semnal de unitate în jurul unui ideal comun, a unui interes național, astăzi România este, și o spun cu regret, o ţară ruptă în două. Vedem o fractură uriaşă între putere şi opoziţie. De ce? Pentru că este o luptă pentru putere fără menajamente, aș putea spune chiar că este o luptă sălbatică pentru putere. Suntem în situația în care vedem că fiecare se preocupă de el, dar îi întreb pe toți cei care promovează dezbinarea românilor și incită la ură, România pe unde e în planul lor? E pe undeva?

Nutresc speranţa că un dialog ar putea duce la găsirea unor formule care să închidă această problemă. Am convingerea că România poate trece cu bine de această răscruce la care se află. La fel ca acum aproape 100 de ani, actuala elită politică poate lua acele decizii care să ofere încredere poporului şi un drum bun ţării. În aceste momente este important să nu uităm că o națiune unită este fundația unui stat puternic, iar fără determinare nu putem avea  o Românie demnă și prosperă.

România de fapt ar trebui să privească cu seriozitate şi cu responsabilitate anul viitor, atunci când timp de şase luni vom deține Preşedinţia Consiliului UE. Eu îmi doresc mai mult de la ţara mea, îmi doresc mai mult şi vreau mai mult pentru ţara mea. Sper să fie destui oameni înțelepți și să aibă dorința de a face ceea este bine pentru România, pentru a reveni pe drumul corect.

  •  Având în vedere marea dumneavoastră experiență în politica românească, vă rog să configurați un portret al României în contextul european și euroatlantic în care ne aflăm.

Călin Popescu-Tăriceanu: Astăzi, România în Uniunea Europeană nu are o voce puternică, asta este realitatea. Din diferite motive, printre care faptul că nu avem pondere economică, pentru că relaţiile politice şi diplomatice pe care le-am avut, chiar nu de multă vreme în urmă, s-au diluat, nu mai sunt aceleaşi. Un rol important îl are și conflictul intern continuu din țara noastră, de la nivelul clasei politice, dintre președinte și reprezentanții Parlamentului și ai Guvernului. Sunt lucruri care ne costă. În același timp, nu facem parte dintr-un grup puternic, unde să ştim să ne promovăm şi să ne apărăm interesele. Cred că suntem singura țară din Uniunea Europeană în care reprezentanții politici se duc la Bruxelles să vorbească de rău propria țară, să voteze împotriva propriei țări. Din acest motiv, România pare să joace un rol cu totul şi cu totul marginal.

Eu aş vrea altceva. Interesul naţional, din perspectiva mea, este să promovăm România la rangul de ţară cu pondere, care în momentul luării deciziilor este consultată, nu formal. Pot să vă spun că, în An Centenar și cu puțin timp înainte de preluarea mandatului pentru Președinția Consiliului UE, nutresc o speranţă şi am un vis. Am un vis să văd România altfel. Să văd o Românie prosperă, o Românie respectată. Cred că acest lucru este posibil. Vreau să văd România plecând din această stare în care pare să fie automulţumită, o stare de indiferenţă, această stare de a se mulţumi cu puţin.

În toată viaţa mea am fost un luptător şi un om care m-am gândit la construcţii. Iar experienţa pe care am avut-o ca prim-ministru m-a învăţat un lucru: că atunci când România se mobilizează pentru atingerea unui obiectiv este capabilă de efort, este capabilă, aş spune, chiar de a se autodepăşi.

  • Acum o vreme, un inconștient, fost președinte, le-a spus românilor că dacă nu le place în țara lor, sunt liberi să plece. În loc ca răspunsul democratic al românilor să fie: dar tu ar trebui să pleci, noi rămânem aici să ne construim patria așa cum o dorim, ei au fost cei care au decis să părăsească masiv țara. Iar acum avem două Românii: una acasă, una peste granițe, care, dramatic, se tot mărește. Ce este de făcut, cine și cum să ne unească pe noi, cu noi înșine?

Călin Popescu-Tăriceanu: Ceea ce cred că este important să facem pentru românii din diaspora este ca prin politica de la București, România să fie o țară respectată, o ţară care să poată să îşi spună cuvântul cu greutate şi care să poată să îşi promoveze şi să îşi apere interesele, toate aceste lucruri răsfrângându-se și asupra cetățenilor aflați în alte țări. O Românie puternică, o Românie respectată va face ca și cetățenii săi să fie tratați, la rândul lor, cu mai mult respect de către cei din jur.

Din funcția de președinte al Senatului României, un subiect care mă preocupă este cel al nivelului de migrație. Consider că trebuie găsită o modalitate prin care să îi convingem pe românii care au emigrat că pot avea în ţară oportunităţile care să îi determine să se întoarcă. În acest sens avem nevoie de articularea unui proiect naţional în jurul pieţei muncii care să implice oferirea de locuri de muncă atât pentru tineri, cât şi pentru cei care se apropie de vârsta pensionării, favorizarea pregătirii permanente a forţei de muncă, creşterea natalităţii, încurajarea revenirii în ţară a celor plecaţi în alte ţări ale UE în căutarea unui loc de muncă.

Așa cum am mai spus-o, România are resursele pentru a deveni un stat puternic în plan internațional. Însă, este nevoie ca toți românii să se implice și să participe activ la îmbunătățirea și consolidarea imaginii țării noastre, indiferent dacă sunt în țară sau în străinătate.

România are nevoie, pentru a atinge acest potențial, de un președinte care unește, nu care dezbină, care are curajul să promoveze interesele României și ale românilor în Uniunea Europeană, mai ales când aceste interese nu corespund în totalitate cu interesele marilor puteri.

  • Care sunt gândurile pe care le transmiteți românilor, în calitatea dumneavoastră de președinte ALDE și al Senatului, împreună cu tradiţionala urare de „La Mulţi Ani!”?

Călin Popescu-Tăriceanu: 1 Decembrie este o zi în care îi omagiem pe cei care au desăvârșit, prin curajul de care au dat dovadă, dar și prin viziunea și loialitatea față de idealul național, Marea Unire din 1918. România are astăzi nevoie de unitate, are nevoie de apărarea drepturilor și libertăților pe care cu multă muncă și prin sacrificii ni le-am câștigat. Dezbinarea societății românești nu poate să conducă decât la un stat vulnerabil, un stat care poate oricând să piardă toate beneficiile pe care și le-a câștigat.

Interviu realizat de Simina Popa

Leave a Reply